Panettone – itališkas Kalėdų pyragas su šimtmečių istorija

Panettone – tai daugiau nei pyragas. Tai itališkos Kalėdų tradicijos simbolis, turintis daugiau nei penkių šimtų metų istoriją, kupiną meilės, legendų ir tikro meistriškumo.


Panettone kilmė – nuo Milano legendos iki pasaulinės šlovės

Panettone gimė Milane, XV amžiuje.
Viena garsiausių legendų pasakoja apie jaunuolį vardu Toni, kuris dirbo bajoro virtuvėje. Kai per Kalėdų vakarienę sudegė pagrindinis desertas, Toni išgelbėjo situaciją – sumaišė miltus, sviestą, kiaušinius, cukrų, razinas ir cukruotus vaisius, sukūręs naują pyragą.
Svečiai liko sužavėti, o desertas buvo pavadintas „Pan di Toni“, t. y. „Toni duona“. Taip gimė Panettone.

Kita versija teigia, kad milaniečiai kepdavo ypatingą šventinę duoną, dalindavosi ja su šeima ir darbuotojais kaip gerovės bei dosnumo simboliu.
Laikui bėgant ši tradicija išplito po visą Italiją, o vėliau – ir po pasaulį.


Kaip gaminamas tikras itališkas Panettone?

Tikrasis panettone reikalauja kantrybės, laiko ir patirties. Jo gamyba gali trukti net iki trijų dienų, o purumas ir aromatas – neprilygstami.

Panettone gamybos etapai:

Natūralus raugas (lievito madre) – panettone širdis. Raugas brandinamas ir „maitinamas“ kelias dienas.

Pirmasis tešlos kildinimas – miltai, sviestas, cukrus, kiaušiniai ir raugas maišomi iki elastingos konsistencijos.

Priedai ir antras kildinimas – į tešlą įmaišomos razinos, cukruoti vaisiai ar šokoladas.

Kepimas – panettone kepamas aukštuose cilindriniuose induose, kad įgautų savo būdingą kupolo formą.

Aušinimas pakabinus aukštyn kojomis – kad pyragas neišsileistų ir išliktų purus.

Rezultatas – lengvas, drėgnas ir aromatingas kepinys, kuris išsilaiko šviežias net kelias savaites.


🎄 Kodėl Panettone tapo Kalėdų simboliu?

Italijoje panettone yra toks pat svarbus kaip eglutė ar dovanos.
Jo minkštumas, citrusų ir sviesto aromatas primena šeimos šventes, dalinimąsi ir džiaugsmą.
Šiandien panettone kepamas tiek mažose kepyklėlėse, tiek garsiausiuose konditerijos namuose – kiekvienas suteikia jam savitą charakterį.


❤️ Panettone „Sweetroll“ stiliumi

Mūsų „Sweetroll“ panettone kepamas pagal autentiškas itališkas tradicijas, naudojant natūralų raugą ir aukščiausios kokybės ingredientus.
Kiekvienas kepinys yra rankų darbo, brandinamas lėtai, kad išlaikytų tą unikalų purumą ir kvapą, kuris užburia nuo pirmo kąsnio.

🎁 Tai ne tik Kalėdų desertas – tai mažytė šventė kiekviename kąsnyje.


👉 Atrask mūsų Panettone

Jei ieškai tikro itališko skonio – kviečiame išbandyti mūsų „Sweetroll“ panettone!

 Pasiruošk šventėms su kvapniausia tradicija iš Italijos!

Susisiekite